Dorps ommetje SteenwijkerwoldDorps ommetje SteenwijkerwoldDorps ommetje SteenwijkerwoldDorps ommetje SteenwijkerwoldDorps ommetje SteenwijkerwoldDorps ommetje Steenwijkerwold

Dorps ommetje Steenwijkerwold

Dorps ommetje Steenwijkerwold

Dorps ommetje Steenwijkerwold.

Met name om te wandelen zijn er vele mogelijkheden in de omgeving.  Natuurlijk ook vanuit Steenwijkerwold zelf, waar op 20 september 2014 het “Dorpsommetje” werd geopend. Een mooie wandelroute van 7,3 km met de mogelijkheid om hem ook nog iets in te korten, maar evengoed een mooi rondje blijft.

Het Dorpsommetje is tot stand gekomen door een samenwerkingsverband tussen Landschap Overijssel en Dorpsbelang Steenwijkerwold.

Het startpunt is bij Café Gelderingen, de route is in zijn geheel voorzien van route pijlen, en gaat langs mooie bezienswaardigheden in Steenwijkerwold. U start al bij een heel mooi gebouw met een rijke historie in Steenwijkerwold; Café Gelderingen, waar vele van ons al verschillende uurtjes gezellig hebben doorgebracht.

Op de route vind u verder de Sint Andreaskerk, een prachtige katholieke kerk.

Vervolgens wandelt u door de Gelderingensteeg waar u aan weerzijden de essenstoven ziet. Dit zijn stronken van essen die om de paar jaar afgezaagd worden waardoor er nieuwe wortels groeien, en zo krijgen de stoven een steeds grotere omvang.

 

Langs de route komt u ook het ooit snelst stromende beekje van Nederland tegen…  “de Reune”.

Een prachtig beekje dat door het mooie landschap meandert en waar veel flora en fauna te zien is.

 

De vergezichten vanaf de Thijlingerhof waar het landschap naar beneden golft, zijn ook prachtig

om te zien. Die glooiingen zijn ontstaan in de ijstijd, toen de oprukkende ijsmassa de grond omhoogstuwde.

 

Uiteindelijk komt u ook door het “Krullebossie”, een mooi stukje natuur vlak bij huis, waar vele vogels te zien en te horen zijn. Op de informatie bordjes is de benodigde info te lezen, (als ze er hopelijk nog staan).

 

Tijdens het wandelen heeft u alle tijd om u heen te kijken en dan vallen ook zeker de vele houtwallen op die in ons gebied rijkelijk aanwezig zijn.

 

En vanuit het “Krullebossie” komt u door het voormalige Kerkbuurt met de 15eeeuwse Protestantse kerk. Deze heeft een fraaie preekstoel gemaakt van kostbaar slavonisch eikenhout.

Tegenover de kerk ons multifuntioneel centrum “Hoogthij”, dat is bij eenieder wel bekent en waar veel verenigingen een plekje gevonden hebben, en voor levendigheid zorgt.

 Als u dan nog even van de route afwijkt loopt u door het Fitnesspark waar u de spieren nog even extra los kunt maken en werken aan uw conditie.

Vlak achter het Fitnesspark bevindt zich ook een mooi natuurverschijnsel n.l. de Pingo ruïne deze is ook ontstaan in de ijstijd.

 

Het wandelnetwerk van Steenwijkerwold is onlangs uitgebreid. De Gelderingensteeg is doorgetrokken tot aan het kanaal. Dit is dankzij de heer Winter uit Giethoorn, die een gedeelte van zijn grond gelegen aan de Thijlingerhof beschikbaar heeft gesteld voor de inwoners van Steenwijkerwold, waardoor een mooi stukje wandelpad erbij gekomen is.Terug naar overzicht