De ondergang van de B-24H “Ramblin Wreck”  De ondergang van de B-24H “Ramblin Wreck”  De ondergang van de B-24H “Ramblin Wreck”  De ondergang van de B-24H “Ramblin Wreck”  De ondergang van de B-24H “Ramblin Wreck”  De ondergang van de B-24H “Ramblin Wreck”

De ondergang van de B-24H “Ramblin Wreck”

De  B-24H Liberator “Ramblin' Wreck”

Op dinsdag 15 augustus 1944 stortte op deze plaats de Amerikaanse bommenwerper B-24H Liberator “Ramblin' Wreck” neer. Hierbij kwamen de 22-jarige staartschutter Chester A. Zyb, de 20-jarige rugkoepelschutter Tice L. Jones en de 28-jarige rugkoepelschutter William "Bernie" Martin Jr. om het leven. Van de andere zeven bemanningsleden werden er vier door de Duitsers krijgsgevangen genomen en wisten er drie met behulp van het lokale verzet onder te duiken.          

De “Ramblin' Wreck” was met nog 900 andere bommenwerpers op de terugweg naar hun thuisbasis in Engeland. Een uur daarvoor hadden ze het Duitse vliegveld Vechta bij Bremen gebombardeerd. Totaal onverwacht werd de formatie rond 13.15 uur aangevallen door Duitse jagers. In totaal werden er die middag in de regio zes Amerikaanse vliegtuigen neergeschoten daarbij vielen negentien doden.

William "Bernie" Martin Jr. ligt begraven op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten, Chester A. Zyb en Tice Leonard Jones liggen begraven in Amerika.

Het hele verhaal van de ondergang van de B-24 “Ramblin' Wreck” kunt u hier lezen!!

 

Tice Leonard Jones
William Martin Julian Jr.
 Graf van Chester A. Zyb
Springfield, IL USA

De B-24H Liberator "Ramblin' Wreck" met serienummer #41-28932 6LE