DeelautoDeelautoDeelautoDeelautoDeelautoDeelauto

Deelauto

Mogelijkheden voor deelauto Steenwijkerwold

Een berichtje van de commissie Duurzaamheid, die de afgelopen maanden bezig is geweest met de komst van een elektrische deelauto. Heb jij ’m ook zien staan op het Woldplein, bij de viering van 10 jaar Hoogthij? De deelauto uit Willemsoord, als lichtend voorbeeld?
Er is al veel over het project geschreven, in de Woldkraante en de lokale pers, op sociale media en websites en in huis-aan-huisfolders. Het aantal aanmeldingen is inmiddels gestegen tot iets meer dan tien personen. Bovendien is er ook een organisatie die interesse heeft getoond. Daarmee komt die deelauto al wat dichterbij, maar we zijn er nog niet.

We hebben inmiddels ook gesproken met vertegenwoordigers uit Willemsoord, waar al een elektrische deelauto staat. Zouden we die deelauto samen kunnen gebruiken? Deze Nissan Leaf mag namelijk nog wel wat meer worden gebruikt en wie eerst even op de fiets wil of kan springen, kan ook daar terecht. Enkele Steenwijkerwoldigers hebben dat al gedaan, maar liever hebben we natuurlijk een heuse ‘eigen’ deelauto op het Woldplein. De laadpaal staat er al en de gemeente Steenwijkerland staat achter onze plannen.

Lage kosten
Vooral als je een tweede auto weinig gebruikt, is een deelauto een perfecte en uiterst goedkope optie. Maar dat geldt ook voor je ‘eerste’ auto. De kosten verschillen meestal nauwelijks van een ritje waarvoor je 0,19 cent reiskostenvergoeding rekent. Ondertussen betaal je géén benzine, verzekering, belasting, onderhoud, reparatie en afschrijving. Tel uit je winst!

Met enkele gegadigden hebben we op 20 september in Hoogthij hun wensen en mogelijkheden besproken en daaruit bleek dat de motivatie om ‘in te stappen’ heel groot is. Met nog een tiental mensen erbij, moet het project van de grond kunnen komen, ook al is de werkelijke behoefte niet van iedereen even groot. Verder is de gedachte dat als de deelauto eenmaal op het Woldplein staat, er meer ‘schapen over de dam’ komen en er graag gebruik van gaan maken.

Op dit moment zijn we bezig om de mogelijkheden verder uit te werken. Mocht die deelauto, samen met een leverancier, niet lukken, dan kunnen mensen die dat willen ook altijd nog onderling een deelautosysteem opzetten (natuurlijk mét verzekering). De voorkeur gaat daarbij ook duidelijk uit naar een elektrische deelauto. Liever kiezen we echter voor een breder project voor iedereen. Een combinatie met een deelauto waarvan ook toeristen kunnen gebruikmaken, zou ook nog een optie kunnen zijn. We blijven zoeken naar goede oplossingen!

Ysbrand Visser & Bert den Hartog
Commissie Duurzaamheid