Winnaars en uitslag Duurzaamheidsquiz!!Winnaars en uitslag Duurzaamheidsquiz!!Winnaars en uitslag Duurzaamheidsquiz!!Winnaars en uitslag Duurzaamheidsquiz!!Winnaars en uitslag Duurzaamheidsquiz!!Winnaars en uitslag Duurzaamheidsquiz!!Winnaars en uitslag Duurzaamheidsquiz!!Winnaars en uitslag Duurzaamheidsquiz!!Winnaars en uitslag Duurzaamheidsquiz!!Winnaars en uitslag Duurzaamheidsquiz!!Winnaars en uitslag Duurzaamheidsquiz!!Winnaars en uitslag Duurzaamheidsquiz!!Winnaars en uitslag Duurzaamheidsquiz!!Winnaars en uitslag Duurzaamheidsquiz!!

Winnaars en uitslag Duurzaamheidsquiz!!

Winnaars en uitslag Duurzaamheidsquiz!!

Quizvragen:

Voor alle vragen geldt: één antwoord mogelijk!

 

  1. 1)Een lege chipszak doe je …
  2. A. in de PMD1)-zak/container
  3. B. bij het restafval

A1: in de PMD1)-zak/container => Voor 1 april 2020 (geen grap) moesten lege zakken chips inderdaad bij het restafval. Dat komt omdat de binnenkant van de zakken van aluminium is. Dat laagje aluminium is ongeschikt voor plastic recycling. Maar deze regel is veranderd op 1 april 2020. Toen is er een nieuwe, landelijke regel gekomen. De technieken om dit type afval te verwerken, zijn verbeterd. En nu mag de zak wel bij het plastic!

 

  1. 2) Welke van deze vissoorten levert van de productie t/m de consumptie de minste CO2-uitstoot op?
  1. A. Pangasius
  2. B. Koolvis
  3. C. Makreelfilet, gerookt
  4. D. Zalmfilet, wildvangst

A2: C. Makreelfilet, gerookt => bron: https://kennisbankduurzaamdoen.nl/kb/milieubelasting-van-voedingsmiddelen/

3)Koffiecups moeten in de PMD1)-zak/container

  1. A. dat is juist
  2. B. dat is niet juist

A3: B. dat is niet juist => www.afvalscheidingswijzer.nl, de koffieprut maakt het onverwerkbaar

4) Bij welke windkracht leveren windmolens hun maximale vermogen

  1. A. vanaf windkracht 9
  2. B. vanaf windkracht 5
  3. C. vanaf windkracht 6
  4. D. vanaf windkracht 7
  5. E. vanaf windkracht 8

A4: C. vanaf windkracht 6 => bron: https://nl.quiznet.eu/quiz/34/wetenschap/energie.html

5) Groene stroom is groen, de leverancier of het contract maakt niet uit

  1. A. dat is niet juist
  2. B. dat is juist

A5: A. dat is niet juist => er zitten flinke verschillen in de mate van groenheid van de leveranciers en producten, zie https://wisenederland.nl/duurzaamheid-nederlandse-energieleveranciers/

  1. 6) Welke van deze vleessoorten levert van de productie t/m de consumptie de minste CO2-uitstoot op?

  1. A. mager varkensvlees
  2. B. rundergehakt
  3. C. kipfilet
  4. D. gehakt half om half

A6: C. kipfilet => bron: https://kennisbankduurzaamdoen.nl/kb/milieubelasting-van-voedingsmiddelen/

7) Welke van de volgende beweringen is juist?

  1. A. energiecoaches in Steenwijkerland werken bij de gemeente
  2. B. een adviesgesprek met een energiecoach in Steenwijkerland is alleen bedoeld voor woningeigenaren
  3. C. een adviesgesprek met een energiecoach in Steenwijkerland is gratis

A7: C. een adviesgesprek met een energiecoach in Steenwijkerland is gratis

8) Wat is de minimale afstand tussen 2 windturbines?

  1. A. 1x de diameter van de rotor
  2. B. 5x de diameter van de rotor
  3. C. 10x de diameter van de rotor
  4. D. 15x de diameter van de rotor

A8: B. 5x de diameter van de rotor => bron: https://nl.quiznet.eu/quiz/34/wetenschap/energie.html

9) Voor welke van de onderstaande soorten melk is het meeste water nodig om het te produceren?

  1. A. sojamelk
  2. B. koemelk
  3. C. amandeldrink
  4. D. havermelk
  5. E. rijstmelk

A9: B. koemelk => bron: https://www.voordewereldvanmorgen.nl/artikelen/van-een-glas-melk-tot-een-plak-kaas-hoe-slecht-is-zuivel-nu-echt

10) Als je de thermostaat ‘s nachts lager zet (15/16° bij radiatoren en +/-17/18° bij vloerverwarming) dan …

  1. A. kost dit extra gas
  2. B. bespaar je gas
  3. C. heeft dat geen invloed op het gasverbruik

A10: B. bespaar je gas => bron: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/duurzaam-verwarmen-en-koelen/bespaartips-verwarming/

11) Biologisch afbreekbaar plastic moet bij het …

  1. A. GFT
  2. B. PMD1)
  3. C. Restafval

       A11: C. restafval => www.afvalscheidingswijzer.nl

1) PMD = plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken

 



Terug naar overzicht